Allmän info
Är detta Sveriges vackraste kyrka?
Som arkitekturfotograf så har jag längtat hit för att fota den sedan första gången jag såg den på Kyrkokartan. Den är helt fantastisk, målad från golv till tak och helt byggd i trä.
Det har legat en kyrka här sedan 1100-talet och på 1600-talet fanns det en korskyrka här. Habo kyrka som en gång var ett centrum dit sju vägar ledde, ligger nu lite isolerat ute på landsbygden. Samhället byggdes i stället upp cirka fem kilometer därifrån på grund av järnvägens sträckning.
Habo kyrka fick sitt nuvarande utseende 1723 och är byggd som en basilika med ett högt mittskepp och lägre sidoskepp. Den har läktare runt hela kyrkan och 6 loger i ena kortänden.
Logerna var till för det fina folket och innehöll de s.k. herrskapsstolarna för socknens godsägare. De hade också en egen ingång så de slapp blanda sig med kreti och pleti.
I kyrkbänkarna på golvet satt bönderna med torparna längst bak. På den norra läktaren satt pigorna, den s.k. spinnsidan, och på den södra satt drängarna på ”svärdsidan”. Detta fortgick fram till början av 1900-talet!
Målningar från katekesen, täcker hela kyrkan från golv till tak. Konstnärerna hette Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson och de var från Jönköping.
Mor min säger att vi har varit där när jag var liten men förmodligen satt jag och surade i bilen och ville inte gå med in!
Jag hade sån tur att det var en guidad visning av kyrkan när jag var där, återigen tack till Miliana Andersson som visade runt.
Habo kyrka ligger nordväst om Jönköping.
Den ligger i Habo församling i Skara stift.
I samma församling finns också:
- S:t Johannes kyrka
- Brandstorps kyrka
- Fiskebäcks kapell
- Gustav Adolfs kyrka
Konst
De fantastiska målningarna utfördes av Jönköpingmålarna Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson.
Externa länkar
Fotografier
Bilder tagna: 2017-04-19
Karta, adress och koordinater
Kontinent: Europa
Land (Landskap): Sverige, Småland
Besökt datum: 2017-04-19
Adress: Habo kyrka, SV om Habo samhälle, Småland
Latitud DD: 57.88545
Longitud DD: 14.021122