Magdeburgs Domkyrka / Katedral i Magdeburg, Sachsen-Anhalt, Tyskland

Symbol för staden i över 800 år och var den första gotiska katedralen i Tyskland

Allmän info

Magdeburgs katedral har varit symbolen för staden i över 800 år. Det var den första gotiska katedralen på tysk mark och är gravplatsen för grundaren av det heliga romerska riket, Otto den Store, och hans första hustru, drottning Editha.

Det är den viktigaste religiösa byggnaden i de östra federala staterna och den evangeliska kyrkans episkopala kyrka i centrala Tyskland.

Otto den Stores katedral stod troligen inte länge efter att den började byggas 955. Den stora basilikan kan ha kollapsat så tidigt som 982 av okända skäl. Magdeburgs tredje ärkebiskop, Tagino, började omedelbart efter tillträdet 1004 med byggandet av en ny, inte så stor katedral strax söder om ruinen, den plats där dagens katedral står. En annan korsformad romansk basilika med fyra torn skapades, denna gång med en stor krypta under koret i öst. Mycket material från den gamla kyrkan togs över i denna andra katedraleh i Magdeburg, liksom gravarna för Otto och Editha. Strukturen genomgick flera förändringar och utvidgningar under de följande 200 åren.

Den 15 april 1207 blev Albrecht, greve av Käfernburg den 18:e ärkebiskopen av Magdeburg. Fem dagar senare, på långfredagen samma år, bröt en brand ut vid middagstid som brände den 200 år gamla romanska domkyrkan. Utan att tveka beordrade Albrecht att de återstående väggarna skulle rivas, och bara fem månader senare, i september 1207, lägger han grundstenen för dagens gotiska katedral, den förmodligen tredje i Magdeburg.

Fotografier

Bilder tagna: 2018-05-31

Karta, adress och koordinater

Kontinent: Europa

Land (Landskap): Tyskland, Sachsen-Anhalt

Besökt datum: 2018-05-31

Adress: Magdeburgs Domkyrka / Katedral, Magdeburg, Tyskland

Latitud DD: 52.124336

Longitud DD: 11.634657