St Peter och Paul-kyrkan, Oberammergau, Bayern, Tyskland

Peter och Pauls församlingskyrka, en betydande sydtysk barockkyrka

Allmän info

Församlingskyrkans historia

Peter och Pauls församlingskyrka, en betydande sydtysk barockkyrka, är centralt belägen på Frühmessergasse i Oberammergau.

Man tror att redan under 900-talet byggdes en föregångarkyrka i den pre-romanska stilen, som antagligen redan ersatte en ännu äldre träkyrka. Slutligen, under högmedeltiden, ersattes kyrkan av en gotisk. Efter att den blev förfallen byggdes barockbyggnaden på 1700-talet.

Denna byggnad vetter mot öster och har ett smalare kor, i väster avslutat med ett torn. Kyrkan byggdes mellan 1735 och 1749. Josef Schmuzer (1683-1752) från Wessobrunn var arkitekt och tillsammans med sin son Franz-Xaver stuckerade han kyrkan.

Altare, fresker, orgel

Det finns ett huvudaltare och fyra sidoaltare. Högaltaret visar Guds moder som en himmelsk hjälpare för dem som ber om förbön. Altaret är rikt dekorerat med många stuckaturer och skulpturer.

De två sidoaltarna visar temana Treenighet och Kristus på korset. Altaret i sidoförlängningarna av kyrkan är tillägnad den heliga familjen och St Anthony från Padua.

I kyrkan kan du se uttrycksfull sen barockkonst med en huvudreferens till Kristuspassionen och namnen Peter och Paul. De imponerande freskerna i helgedomen visar bl.a. hur radbandet presenteras för St. Dominic.

Den centrala kupolen visar aposteln Peter och Paul som lämnar fängelsehålan, avrättning och inkludering i gruppen av helgon som grupperar runt Kristus och hans kors. Takmålningen i koret från 1741 är det första verket av Matthäus Günther i Oberammergau.

Alla tak- och väggfresker i koret, liksom bilderna på högalteret och på Anna-altaret, kommer från Matthäus Günter (1705-1788), en utmärkt mästare. Inte att glömma är freskomålningarna av Franz Seraph Zwinck (1753-1808) på balustrad och i galleritaket.

Orgeln byggdes 1893. Kyrkokören repeterar varje torsdag kl. 20. Besökare är välkomna.

Externa länkar

Official website (Tyska)

Wikipedia (Tyska)

Fotografier

Bilder tagna: 2018-06-03

Karta, adress och koordinater

Kontinent: Europa

Land (Landskap): Tyskland, Bayern

Besökt datum: 2018-06-03

Adress: St. Peter und Paul, Frühmessergasse, Oberammergau, Germany

Latitud DD: 47.596132

Longitud DD: 11.065997